У цей день 25 років тому у приміщенні Міністерства закордонних справ України відбулося урочисте підписання та обмін Протоколами про встановлення дипломатичних відносин та заснування дипломатичних місій на рівні посольств. Вже 26 вересня 1991 року в рамках Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку було підписане «Спільне комюніке про встановлення консульських відносин», а 1 грудня 1991 року – видано найпершу екзекватуру незалежної України Генеральному консулу Республіки Австрія в Києві. Таким чином, Австрія стала однією з перших країн, чиї посольства відкрились у Києві. Проте спільна історія Австрії та України є набагато довшою, сягаючи ще часів монархії Габсбургів. У архітектурі багатьох міст на заході України можна побачити риси тогочасного стилю.

Я радію з приводу того, що сьогодні ми маємо удові відносини з Україною. Розпочатий Україною три роки тому процес реформ є для країни та її народу складним, проте неминучим. Реформи сприяють тому, щоб, насамперед, наступне покоління в Україні мало кращі умови для життя та самовизначення. Особливо після подій на Майдані та навколо нього в 2014 році, це молоде, динамічне та мотивоване покоління працює в рамках дуже активного громадянського суспільства в Україні та невпинно рухають країну і процес реформ вперед. Разом з іншими країнами-членами ЄС та іншими державами Австрія також підтримує цей непростий процес.

Особливим є той збіг обставин, що як раз у рік, коли ми разом відзначаємо чверть століття з дня встановлення дипломатичних відносин між нашими країнами, Австрія, яка цьогоріч головує в ОБСЄ, робить активний внесок у вирішення конфлікту в Україні та навколо неї. Два візити Головуючого ОБСЄ, Міністра закордонних справ Австрії Себастіана Курца, до України на початку 2017 року є свідченням того, що в цьому році Україна буде не лише в центрі уваги ОБСЄ, а й посідатиме центральне місце у наших двосторонніх відносинах.

Нехай наступні 25 років наших відносин принесуть мир та процвітання!

Герміне Поппеллер, Посол