14 травня, за підтримки почесного консула Австрії в Харкові Всеволода Кожемяко, у межах року культури Україна/Австрія та напередодні Ночі Музеїв, в Харківській школі архітектури відбувся україно-австрійський симпозіум музейної архітектури Museum Architecture Symposium. Його спікерами стали представники українських музеїв (NAMU, харківський ЛітМузей, Музей Революції Гідності), архітектори з України (Drozdov&Partners, BURØ architects) та Австрії (INNOCAD, Querkraft Architekten).

 Ключовою тезою симпозіуму стала думка про те, що музеї сучасного світу мають перетворитися на своєрідні культурні хаби, бути майданчиками комунікації. А ще – пропонувати глядачу мандрівку-дослідження, поєднання отримання нових знань – з насолодою, вже навіть від самого перебування в музейному просторі.

Ідея музею не як сховища, а як хабу потребує осмислення – говорять організатори. Відповідно, змінюється й архітектура музею. Вона завжди потребуватиме хороших фондосховищ, адже музей – це місце довічного зберігання, водночас надважливим стає забезпечення комунікації між відвідувачами й експонатами. Важливим є й створення комфортних умов для музейних працівників.

Старе визначення музею від ICOM акцентує на тому, що музеї збирають, зберігають, досліджують і популяризують ті чи інші об’єкти задля розвитку суспільства. Але сьогодні настав час уточнити, про який напрямок розвитку йдеться, чим є музеї для суспільства і що саме мають для нього робити.

 Всеволод Кожемяко, почесний консул Австрії в Харкові та співзасновник ХША, вважає: “Зміни в креативній індустрії, які в Австрії відбулися вже багато років тому, в Україні лише започатковуються. Австрійські музеї – одні з найцікавіших в Європі, тож важливо, що саме австрійські автори музейних проектів залучені до цієї розмови. Я певен, що допомогти запустити процеси змін – це, в тому числі, задача дипломатів та бізнесменів. Ми можемо налагодити контакти, що допоможуть екстраполювати досвід; комунікувати з органами місцевого та державного управління, від яких залежить фінансування музеїв. Зрештою, ставати донорами як власне музеїв, так і інституцій, що допомагають змінювати середовище – таких як Харківська школа архітектури”.